Talviurheilijan Kymenlaakso

Kauniiseen Kymenlaaksoon kannattaa suunnata lomalle jokaisena vuodenaikana, sillä seudun upeat maisemat hurmaavat matkaajat sekä kesä- että talviasussaan. Etelä-Suomea ei usein mielletä talviurheiluparatiisiksi sen Lappiin verrattuna lauhkean ilmaston vuoksi, mutta Kymenlaakso tekee sääntöön poikkeuksen. Kymenlaakson seudulta löytyy runsaasti erilaisia talviaktiviteetteja jokaiseen makuun, murtomaahiihdosta retkiluisteluun ja avantouinnista lasketteluun. Kymenlaakson alueen lukuisissa historiallisissa museoissa ja kirkoissa vierailu pitää rauhallisimmat lomailijat tyytyväisinä, kun taas seudun upeat ympärivuotiset ja monipuoliset urheilumahdollisuudet sopivat hieman aktiivisempaan makuun.

Kymenlaaksosta löytyy runsaasti erilaisia luontopolkuja ja virkistysalueita ympärivuotiseen käyttöön. Mikä sen ihanampaa kuin pakata termospullo ja makkarat reppuun ja lähteä tutkimaan kuvankauniin saariston talvisia maisemia? Matkan varrella voi pysähtyä grillaamaan eväitä hyvin hoidetuille laavuille ja napata vaikka muutaman kuvan samalla muistoksi.

Hieman ohjatumpaa tekemistä hakevat voivat osallistua hauskalle vuohivaellukselle, jossa pääsee tutustumaan suloisiin suomenvuohiin sekä niiden elämään ja huolenpitoon kauniissa metsäympäristössä. Vuohivaelluksia järjestetään Haminan Sivatista löytyvällä Hyvinvoivan Hevosen tilalla.

Kymenlaakson hiihtomahdollisuudet

Kymenlaakson seudulta löytyy mahtavia hiihtomahdollisuuksia sekä luonnon rauhassa että keskellä kaupungin vilskettä. Kotkasta ja sen välittömästä läheisyydestä löytyy yhteensä 11 kuntorataa, joista kaikki ovat valaistuja aina iltamyöhään asti. Lähes kaikilla Kotkan kuntoradoilla voi harrastaa sekä perinteistä hiihtoa että luisteluhiihtoa. Haminan kaupungista löytyy yhteensä viisi kunnan ylläpitämää kuntorataa, joiden pituus vaihtelee 2 – 10 kilometrin välillä. Haminan kaikki ladut ovat valaistuja ja hyvin merkittyjä, joten eksymistä ei reiteillä hiihdellessä tarvitse pelätä.

Miehikkälän ja Virolahden alueelta löytyy niin ikään hyvin valaistuja latuja, mutta ne ovat pituudeltaan Kotkan ja Haminan latuihin verrattuna hieman lyhyempiä. Virolahden ja Miehikkälän latujen pituudet vaihtelevat 1 – 3 kilometrin välillä, joten ne sopivat mainiosti hiihtäjille, jotka pitävät lyhyemmistä lenkeistä. Innokkaimmat hiihtäjät voivat osallistua Kymenlaakson seudulla pidettäviin, erilaisiin hiihtokisoihin, joita järjestetään vuosittain. Kymenlaakson vaihtelevat saaristomaisemat, merenläheisyys ja alueen historian havina tuovat sekä mielenrauhaa että virkistystä jokaiselle kävijälle vuosi toisensa jälkeen.

Luistelu

Kymenlaakson seudulta löytyy useita eri mahdollisuuksia luisteluun sekä sisätiloissa että ulkona. Kotkan jäähalleista löytyy sekä kilpahalli että harjoitushalli ja yleisölle avoimia luisteluaikoja on tarjolla neljä kertaa viikossa. Yleisöluistelu on tavallisesti maksutonta alle 8-vuotiaille lapsille. Ulkojäitä löytyy Kotkasta tätäkin runsaammin. Lähes 30 eri ulkojääkenttää odottelee kirskuvia luistimia pinnalleen tavallisesti joulukuusta lähtien tai viimeistään silloin, kun jään huolto on säiden puolesta mahdollista. Noin kymmenen Kotkan yleisluistelukentistä sisältää myös luistimien pukemista helpottavan pukusuojan.

Sisä- ja ulkojäitä löytyy Kymenlaakson muistakin kaupungeista yllin kyllin, mutta jos tavoitteena on saada uusia elämyksiä, voi retkiluistelu olla hauska vaihtoehto perinteiselle luistelulle. Haminan Pyhältöjärveltä löytyy Pyhällön Kylät ry:n hallinnoima 2,3 kilometrin mittainen retkiluistelurata. Retkiluistelu muistuttaa hyvin paljon perinteistä luistelua sillä erotuksella, että siihen tarvitaan erityiset retkiluistinterät. Muita varusteita, joita retkiluistelulle kannattaa ottaa mukaan, ovat jääsauva, naskalit, pelastusköysi ja eväät. Luonnonjäällä luistelu on ainutlaatuinen yhdistelmä vauhtia, raikasta ilmaa, upeita maisemia ja talven rauhaa.

Laskettelun huumaa kahdessa eri keskuksessa

Laskettelu ja lumilautailu ovat suomalaisten rakastamia talviurheilulajeja, joita tavallisesti lähdetään harrastamaan Pohjois-Suomeen. Tämä on kuitenkin tarpeetonta, sillä esimerkiksi Kymenlaakson alueelta löytyy peräti kaksi tasokasta laskettelukeskusta. Noin kahden kilometrin päässä Kouvolan keskustasta sijaitsee Mielakan rinnekeskus, josta löytyy rinteitä kaiken tasoisille laskettelijoille ja lautailijoille. Mielakan palvelutarjonnasta löytyy muun muassa välinevuokraamo, rinnekahvio, kauppa, kota sekä kaksi laavua. Lisäksi Mielakasta löytyy Lastenmaa, jossa perheen pienimmät saavat kokea laskemisen iloa hurjissa pulkka- ja tuubimäissä.

Vuonna 2012 Suomen parhaaksi lähilaskettelukeskukseksi valittu Uuperinrinteet sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Haminan keskustasta. Kotkaan on keskuksesta matkaa 30 kilometriä. Uuperinrinteeltä löytyy kuusi eritasoista rinnettä sekä yhteensä neljä hissiä. Lapsille löytyy keskuksesta oma rinteensä, ja huipulle perheen pienimmät pääsevät helppokäyttöisellä naruhissillä. Yksi Suomen haastavimmista, vaikeustasoltaan mustista rinteistä sijaitsee Uuperinrinteillä, joten keskus tarjoaa hauskanpidon lomassa myös haasteita kokeneimmille laskettelijoille. Mukavan laskettelupäivän lomassa tai sen päätteeksi matkaseurue voi virkistäytyä Uuperinrinteiden alppityylisessä rinnekahviossa.

Terveellinen avantouinti

Lukuisista terveyseduistaan kuuluisa avantouinti on hyvin suosittua Kymenlaakson alueella. Haminassa avantouintia pääsee kokeilemaan lounaskahvila Tervasaaressa lähes päivittäin. Alueelta löytyy peräti kaksi tunnelmallista saunaa, joiden lauteille on ihana käpertyä lämmittelemään. Kotkan avantouintia pitää yllä Marina Cafe Laituri, joka on talvikaudella avoinna päivittäin. Marina Cafe Laituri sijaitsee tunnelmallisen pienen sataman vieressä. Likolammella, lähellä Kouvolaa, pääsevät avantouimarit nauttimaan satumaisen kauniista luontomaisemista. Likolammen talviuintipaikan rantasauna aukeaa tavallisesti jo lokakuun puolessa välissä, jolloin innokkaimmat avantouimarit aloittavat uimakauden.

Talviset säät voivat yllättää

Talvinen ulkoilu voi parhaimmillaan olla kuin suoraan satukirjasta. Tuhannet lumihiutaleet leijailevat hiljalleen mustaa taivasta vasten, kirpeä pakkaslumi narskuu kenkien alla, hengityksen muodostama höyry jää leijailemaan ilmaan ja hiljaisuus on käsin kosketeltava. Joskus tunnelma voi kuitenkin olla aivan päinvastainen armottomine lumipyryineen ja kovine tuulineen. Tällöin voi olla mukavampaa urheilla sisätiloissa. Kymenlaaksosta löytyy muun muassa useita eri uimahalleja, tennishalleja ja keilahalleja sekä hauska elämyskeskus Sirius Sport Resort, joihin voi lähteä viettämään talvista päivää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *