Mitä tehdä Kymenlaaksossa?

Kymenlaakso on mainio valinta matkakohteeksi Suomessa, sillä vaikka maakunta ei ole kooltaan suuri, löytyy sieltä hurjan paljon tekemistä kaikenikäisille. Seudulta löytyy kiinnostavia historiallisesti tärkeitä rakennuksia, kymmenittäin kauniita puistoja sekä runsasta kulttuuritarjontaa, josta löytyy takuuvarmasti jokaiselle jotakin. Idyllisten kaupunkien kauppatorit houkuttelevat matkailijoita lähituotteillaan ja iloisilla itäsuomalaisilla myyjillään. Kymenlaakson tutkimiseen kannattaa ehdottomasti varata aikaa, sillä alueelta löytyy niin paljon mielenkiintoista katseltavaa ja koettavaa, että siihen ei yksi tai kaksi päivää riitä.

Kymenlaakson vahvin vetovoima on ehdottomasti seudun upea luonto ja siellä tapahtuvat erilaiset aktiviteetit. Joskus sää voi kuitenkin pilata ulkoilusuunnitelmat, ja sen varalle löytyy Kymenlaaksosta onneksi paljon muutakin tekemistä. Alueelta löytyy useita eri kirkkoja, museoita ja linnoja, joita voi sadesäällä lähteä tutkimaan. Shoppailusta kiinnostuneet löytävät Kymenlaakson seudulta useita eri vaateliikkeitä, lahjatavaraliikkeitä, herkkukauppoja ja design-liikkeitä, joihin voi lähteä tekemään löytöjä. Keräsimme tähän artikkeliin muita kiinnostavia nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, joita Kymenlaaksosta löytyy.

Nähtävyydet

Kymenlaakso on pullollaan kauniita ja erikoisia nähtävyyksiä. Jos mieli tekee vain rentoutua rauhallisen kävelyretken merkeissä, kannattaa se tehdä jossakin Kotkan upeista puistoista. Sapokan vesipuisto on Suomen palkituin puisto pienine puroineen ja kukkaloistoineen, ja sen ehdoton vetonaula on vaikuttava, lähes 20 metriä korkea vesiputous. Sotahistoriasta kiinnostuneet matkailijat innostuvat varmasti 5 kilometrin päässä Kotkasta sijaitsevasta Kyminlinnasta, joka on Suomen ainoa ehjänä säilynyt kaponieerilinnoitus. Kyminlinnan historia ulottuu aina 1400-luvulle saakka, jolloin alueelle perustettiin ensimmäinen kartano ja kappeli.

Haminan bastioni, eli linnoitus, on myös historiallisesti tärkeä vierailukohde Kymenlaaksossa. Linnoitus on yksi maailman harvoista linnoituksista, joka on rakennettu ympyrän muotoon. Haminan ympyräkaupunki perustettiin vuonna 1653, jolloin se aloitti myös toimintansa kansainvälisen kaupan ja hyvien kulkuyhteyksien keskuksena. Lisää mielenkiintoista ja hieman modernimpaa arkkitehtuuria voivat matkailijat lähteä ihastelemaan 45 minuutin päähän Kouvolasta, jossa sijaitsee Alvar Aallon suunnittelema vuonna 1937 valmistunut Sunilan paperitehdas. Sunila on tehtaaksi hyvin silmää miellyttävä rakennuskokonaisuus, ja sitä pidettiinkin aikanaan maailman kauneimpana tehtaana.

Vieraile luontopoluilla tai suuntaa merelle

Kymenlaakso on luonnonystävien paratiisi. Alueelta löytyy satoja toinen toistaan kauniimpia luontopolkuja, jotka mutkittelevat henkeäsalpaavien koskien lomassa. Seikkailunhaluisimmat voivat lähteä patikoimaan kauniille Salpapolun retkeilyreitille, joka sivuaa Kymenlaakson vaihtelevia maisemia yhteensä 43 kilometrin matkalla. Salpapolun luonto on tunnettu erityisesti runsaasta lintulajistostaan, ja siellä pesiikin hurjat 97 eri lintulajia. Lisäksi reitin varrella oleva Virolahti on yksi Suomen tunnetuimmista perhosten keräilypaikoista. Salpapolku tarjoaa myös loistavat mahdollisuudet geokätköilyyn, sillä sen varrelta löytyy yhteensä 115 geokätköä.

Merellisistä maisemista rauhansa saavien matkaajien kannattaa suunnata kulkunsa kohti Itäisen Suomenlahden kansallispuistoa, joka on tunnettu runsaasta linnustostaan sekä rikkaasta sotahistoriastaan. Kansallispuistoon kuuluu jopa 100 uskomattoman kaunista saarta ja luotoa, ja vilkkaimman muuttoaallon aikaan matkailijoiden hengen salpaa miljoonapäinen lintukatras, joka aloittaa matkansa kohti etelän lämpöä. Kymenlaakson idyllisiä luontomaisemia voi lähteä ihastelemaan myös esimerkiksi melontaretken merkeissä. Hurjapäisimmät voivat laskea Kymijoen hurjissa koskissa, jotka saavat sydämen sykkimään ja adrenaliinin virtaamaan suonissa.

Muut mielenkiitoiset aktiviteetit

Kymenlaakso on oiva matkakohde sekä talvella että kesällä. Talvisin alueelta löytyy satojen kilometrien verran hiihtolatuja lumen peittämien puiden katveessa. Luistelupaikkoja on tarjolla runsaasti luonnonjään, sisäjään ja retkiluistelumahdollisuuksien muodossa. Laskettelusta kiinnostuneet innostuvat varmasti 30 kilometrin päässä Kotkasta sijaitsevasta Uuperinrinteistä, josta löytyy yhteensä 6 laskettelurinnettä lastenrinteineen. Uuperinrinteet-laskettelukeskus on korkeuseroltaan etelärannikon suurin, ja sieltä löytyy muun muassa yksi Suomen haastavimmista, vaikeustasoltaan mustaksi luokitelluista rinteistä. Rentoutusta voi matkailija hakea Kymenlaakson lukuisista avantouintipaikoista.

Kesämatkailijoille Kymenlaakso tarjoaa pelkkää parasta. Alueelta löytyy kymmeniä toinen toistaan kauniimpia hiekkarantoja uimiseen, retkeilyyn ja kalastukseen. Kokeilunhaluisimmat matkailijat voivat kokea kauniit saaristomaisemat SUP-laudalla meloen. Jos pyöräily kiinnostaa ja säät suosivat, löytyy Kymenlaakson alueelta lukuisia eri pyöränvuokrauspaikkoja. Alueen maaseutua kiertävät useat eri retkipyöräilyreitit, jotka sivuavat Kymenlaakson tärkeimpiä vierailukohteita. Reiteistä on tarjolla kattavat kartat, joiden avulla matkaajat voivat suunnitella juuri itselleen sopivat retket. Retkipyöräilyreittien varrelta löytyy useita eri majoitusvaihtoehtoja, joten pyöräilemään voi lähteä useaksi päiväksi.

Veneilijöiden suosikkisatama

Kymenlaakson alue on Suomen rosoisinta rannikkoaluetta, ja juuri se tekeekin siitä niin kiinnostavan matkailukohteen. Idylliset saaristomaisemat, luodot ja karut kalliot ovat osa kauneinta ja perinteisintä Suomea. Poukamia ja vierasvenesatamia löytyy 1919 kilometrin pituiselta rantaviivalta useita, joten alueen maisemia voivat veneilijät jäädä ihailemaan useammaksikin päiväksi. Historiasta kiinnostuneet haluavat varmasti käydä ainakin Kotkan Varissaaressa ja Kukourissa, ja sielultaan saaristolaiset tuntevat olonsa kotoisaksi Pyhtään Kaunissaarella tai Haminan Tammiossa. Veneilijöiden kannattaa kuitenkin muistaa, että joillakin saariston alueilla on yöpyminen kielletty.

Ruoka ja juoma

Mikä tekisikään lomasta paremman kuin hyvä ruoka ja juoma? Kymenlaaksossa ei matkailijan tarvitse nähdä nälkää. Alueelta löytyy runsaasti kahviloita, konditorioita, ravintoloita ja baareja. Pienen nälän taltuttamiseksi matkailijat voivat nauttia perinteisiä lihapiirakoita tai kymiläisiä possoja, jotka ovat munkkia muistuttavia makeita, ohuita ja rapeita sokeriherkkuja. Kymenlaakson perinneruokiin kuuluvat myös erilaiset happamat pehmeät leivät, joita alueella on leivottu perinnetiedon avulla jo vuosisatojen ajan. Kymenlaakson seudulla vieraillessa kannattaa ehdottomasti tutustua myös seudun kalaruokatarjontaan, joka on monipuolinen alueen merenläheisyyden vuoksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *