Kymijoki tulvii kauneutta

Kymijoessa on kätkettyä voimaa, jota kuka tahansa voi ammentaa sitä itselleen. Kymijoki on usein leppoisa, välillä villi tai viehkeä. Ei ole niinkään väliksi kuka olet, mitä harrastat, sillä joen vaiheilta löydät kauneuden jossain muodossa. Kymijoen maisemaan kuuluvat niin leppoisammat suvannot kuin suistoalueen kapeikot ja valjastamattomat kosket. Toisinaan joki koukistelee erämaisilla seuduilla, toisinaan kulttuuri- ja teollisuusmaisemassa. Joki on aina ollut tärkeä paikallisille ihmisille ja heidän toimeentulolleen. Tämän ikiaikaisen yhteyden muistot ovat osa joen kauneutta.

Aina ei tule ajatelleeksikaan, että eteläisessä Suomessa on todellinen mahtivirta, Suomen neljänneksi vuolain joki. Kymijoessa on vieläkin jäljellä sitä alkuvoimaa, joka on joen aikanaan synnyttänyt, kun Päijänteen vesistön vedet ovat murtaneet uomansa läpi moreenin, kallioiden ja savikoiden. Kymijoen kauneuden ytimessä onkin sen vaihtelevuus. Virta kulkee halki erilaisten Kymenlaakson maisema-alueiden, ja kohtaa meren laajana, rikkaana suistoseutuna. Virta on vetänyt ihmisiä puoleensa vuosituhansien ajan. Virran varrella on edelleenkin elinvoimaisia kaupunki- ja maaseutuyhteisöjä monenlaisine palveluineen.

Kymijoen kauneus syntyy kohtaamista

Ihmiset ovat tulleet virran partaille aikoinaan kuka mistäkin syystä. Virran vaiheille ovat asettuneet niin suomalaiset kuin ruotsalaisetkin. Saamelaisetkin ovat varmasti virran tunteneet. Hämäläisten ja karjalaisten liikehdinnän perua on, että Kymijoella kohtaavat maamme läntinen ja itäinen kulttuuripiiri. Myös mahtavien valtakuntien, Ruotsin kuningaskunnan ja Venäjän keisarikunnan raja on yli kaksi sataa vuotta sitten kulkenut Kymijokea pitkin. Kymijoen suistoalueella laaja sisämaan vesistöverkosto kohtaa meren satamapaikkoineen. Kaikki tämä on luonut joen vaiheille vaikutteille avoimen auran, joka on nykyäänkin aistittavissa.

Kymijoen vaiheilla onkin kosolti näiden kohtaamisten muistoja. Pyhtään keskiaikaisessa kirkossa, aivan Kymijoen Pyhtäänhaaran varrella, on viiden vuosisadan takaista tenhoa ja lumoa. Monet linnoituksen ja linnakkeet virran suulla muistuttavat ajasta, jolloin Kymijoki oli valtakuntien rajana. Näitä kivisiä, taiten entisöityjä valleja voi ihailla vaikkapa Kotkassa Katariinan meripuistossa. Aivan virran partaalla on myös Kouvolan Anjalan kartano, joka liittyy vankasti saman kahden vuosisadan takaiseen historiaan. Verlan tehdasmuseo Kouvolassa on Unescon maailmanperintökohde ja muistuttaa koko Kymenlaaksolle niin tärkeän puunjalostusteollisuuden ensiaskelista.

Joen kauneus avautuu myös toiminnasta

Jos harrastuneisuus suuntautuu muualle kuin historiaan, ei hätää. Kymijoesta on moneksi. Elämyksiä voi hakea vaikkapa kalastuksesta ja koskimelonnasta. Eniten näistä saa varmasti irti asiantuntevien paikallistan yrittäjien opastuksella. Vaelluskaloista jaloimmat nousevat Kymijokeen ja niiden kulkua on viime aikoina helpotettu rakentamalla lisää reittejä ohi voimalaitospatojen. Koskimelojille ovat Pernoonkosket Kotkassa Etelä-Suomen vesivarma, pärskeinen paratiisi. Kovin kaukana tulevaisuudessa ei ole aika, jolloin Kymijoen pohjoisemmilta rannoilta Kouvolasta voi lähteä omalla veneellä Päijänteelle, kun Kimolan uittokanava rakennetaan huviveneiden mentäväksi.

Kun toiminta ja tekeminen saadaan osaksi Kymijoki, avautuu virran kauneuteen aivan uusi elämyksellinen elementti. Niin koskimelonta kuin kalastuskin tarjoavat niin rauhaa, suvantovaihetta kuin intensiteettiä ja toimintaa. Samalla avautuu myös näköala siihen, mikä on ollut joskus osa virran partaalla ja vaikutuspiirissä eläneiden ihmisten arkea -kosket ja kalat. Joki kannattaa kokea myös eri vuodenaikoina. Kuuman raukaisevan kesäpäivän Kymijoki on erilainen kuin keväinen, tumma uomansa kahleista irti pyrkivä väkevä, jäämurskeinen vuo.

Yrittämisen Kymijoki

Kymijoki on tyystin jotain muuta kuin yli kaksi vuosisataa sitten, kun Ruotsin ja Venäjän raja kulki jokea pitkin. Kosket olivat vielä patoamatta, mutta kun teollisuus tuli Kymenlaaksoon, se tuli vauhdilla. Tämä kehitys alkoi noin 150 vuotta sitten, kun rautatie rakennettiin Kymijoen yli Kouvolan Keltissä. Kosket perattiin ja padottiin uittokuntoon pyörittämän koko laajan vesistöalueen puita jalostavia tehtaita, ja ne loivat pitkälti maakunnan nykyisen vaurauden ja kaupungistumisen pohjan. Meren äärelle syntyi vilkkaita kauppasatamia.

Ensimmäiset tehtaat nousivat rohkeiden yrittäjien tahdon ansiosta. Nykyäänkin Kymijoen vaiheilla yritetään. Puuta jalostetaan vieläkin tehtaissa, joskaan ei niin monissa kuin takavuosikymmeninä. Yrittäminen on löytänyt uusia uomia. Jo mainittujen melonta- ja kalastusmatkailun lisäksi joen vaiheilla on paljon elinvoimaista maaseutua, jossa yrittäminen on aina ollut arvossaan. Majoituspalvelut ja lähiruoan tuottaminen sävyttävät maaseudun nykymuotoista elinkeinopalettia. Niistä voivat nauttia myös Kymijoen kauneuden lumoihin joutuneet. Kaupunkitaajamissa, saman joen äärellä, tarjontaa ja palveluita on monenlaiseen makuun.

Anna kauneuden yllättää

Kauneutta voi nähdä monessa. Joillekin se on rikkumaton erämaan tuntu, jonka voi kokea esimerkiksi Kymijokeen rajoittuvassa Valkmusan kansallispuistossa. Joillekin se voi olla viehkeä kartanomiljöö jossain joen vaiheilla. Se voi olla myös jotain hyvin pientä, kuten kortteen värinä keväisessä virrassa tai joen kantama vaimea soitto juhannuksen aikaan. Ehkä se on Kymijoen partaan punatiilinen teollisuusmiljöö Kouvolan Verlassa tai Kotkan Korkeakoskella. Se voi olla myös jotain täysin odottamatonta. Kymijoki ympäristöineen on niin monikerroksinen, että kauneus saattaa myös yllättää.

Kauneuden luokse pääsee helposti

Kymijoki on helposti saavutettavissa vaikkapa pääkaupunkiseudulta moottorietä pitkin tai junalla. Myös paikalliset asukkaat voivat päivän automatkan aikana saada läpileikkauksen Kymijoesta. Joen varsilla on paljon maksuttomia virkistyspaikkoja, kuten laavuja ja uimarantoja. Tietenkin aivan oma ulottuvuus kauneuselämykseen syntyy pienen ponnistelun kautta. Tee Myllykosken vesistökeskuksesta lähtevä souturetki tai pyöräile joen kauniilla tieosuudella, josta avautuu Kymijoen veden välke. Mitä enemmän Kymijokeen tutustuu, sen enemmin sitä rakastaa. Joen kauneusarvot syntyvät tilan ja ajan antamisesta tälle hienolle vesistömiljöölle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *