Kymenlaakso – “Sinunkin laulusi soikoon…”

Kymenlaakso, joka on saanut nimensä maakunnan läpi kulkevasta Kymijoesta, yltää aina Pohjois-Kymenlaakson erämaista Etelä-Kymenlaakson merialueen saaristoihin. Matkan varrelle mahtuu monipuolinen kattaus kaupunkeja ja kylämaisemia sekä kokonainen kirjo mielenkiintoisia tapahtumia, paikkoja ja elämyksiä – ja totta kai ihmisiä.

Suurimmat asutuskeskukset ja taajamat ovat Etelä-Kymenlaaksossa, Suomenlahden rannikolla sijaitseva Kotkan keskustaajama, sekä pohjoisemmassa sijaitseva Kouvolan keskustaajama, joka on myös Kymenlaakson suurin kaupunki ja nykyisin yksi kansainvälisen raideliikenteen keskuksista. Aluetta ympäröivät Päijät-Hämeen-, Etelä-Savon-, Etelä-Karjalan- sekä Uudenmaan maakunnat.

Suurinta kaupunkia Kouvolaa on pidetty raideliikenteen sekä rahti- että matkustajaliikenteen osalta keskeisenä kohtana jo 1800-luvun lopulta asti. Kaupunki kasvoi suurimmaksi vuoden 2009 kuntaliitoksen seurauksena, jolloin Kouvola ja siihen jo kiinni kasvaneet ympäröivät kunnat yhdistyivät niin kutsutuksi “Suur-Kouvolaksi”. Kymenlaakson maakunta sai myös silloin nykyisen nimensä. Tätä ennen alue kuului Etelä-Suomen lääniin. Kotka-Hamina seutukunnalla etelässä on puolestaan pidemmälle historiaan ulottuvat juuret, ja vuonna 1977 kuntaliitoksen seurauksena Kotkan kaupunki käsittää kaikki vanhan Kymin pitäjään kuuluneet alueet.

Luonnollisesti luonnonläheinen

Kymenlaaksossa oleva ja aikaansa viettävä voi tuntea luonnon läsnäolon jopa keskellä kaupungin vilinää. Lukuisat virkistävät puisto- ja viheralueet saattavat löytyä heti seuraavan kadunkulman takaa. Lyhyiden välimatkojen päästä voit löytää myös lukuisia metsäalueita, luontopolkuja sekä luonnonsuojelualueita riittämiin, Repoveden kansallispuisto mukaan lukien. Päijänteestä laskeva Kymijoki tarjoaa virkistystään koko maakunnan läpi virtaamalla aina Suomenlahteen saakka. Kaupunkien koon ja asukastiheyden vuoksi voi tuntea myös kiireettömyyden ja luonnollisen rauhallisuuden, mikä osaltaan tekee Kymenlaaksosta omanlaisensa alueen.

Katsojan silmää ruokkivat Kotkassa mm. useasti palkittu viheralue Sapokan vesipuisto ja Sapokanlahden rannalla sijaitseva Maretarium, akvaariotalo, jossa voi ihailla suomalaisia kaloja. Katariinan meripuisto valittiin vuoden 2012 ympäristörakenteeksi ja palkittiin Trend Award -palkinnolla. Kaupunki tarjoaa merimaisemia, ja niitä ympäröiviä saaria on mahdollista päästä ihailemaan.

Kouvolassa kuntaliitosten vanhojen kuntien keskuksissa, kaupunkimaisemassa läpikulkevaa Kymijokea ympäröivät teollisuuden lisäksi myös kauniit puistoalueet sekä Pohjoiskymenlaaksoon yltävät metsä- ja järvialueet, joita Kymijoki yhdistää, sekä kuuluisin luonnonpuisto Repovesi.

Urheilullisesti aktiivinen

Kouvolalaiset urheilijat ja urheilujoukkueet ovat menestyneet useissa lajeissa. Viime vuosina kouvolalaiset seurat ovat voittoisia etenkin jalkapallossa, koripallossa ja amerikkalaisessa jalkapallossa. Lisäksi Kymenlaakson KPL on päässyt takaisin Superpesiksen kärkeen. Kouvolan jäähalli on yksi Suomen suurimmista jäähalleista, jossa KooKoo pelaa kotipelejään. Kouvolan keskusurheilukenttä on toiminut pitopaikkana yleisurheilukilpailuille. Näiden lisäksi Kouvolassa on lukuisia urheilukenttiä sekä liikuntahalleja, UEFA-määräykset sisällyttävä jalkapallokenttä sekä neljä jää- ja uimahallia. Palomäen pururata löytyy keskustan läheisyydestä, Ravikylästä Kouvolan ravirata, Tykkimäestä moottorirata ja hyppyrimäet keskustan tuntumasta.

Kotkan yleisurheilukenttiä ovat mm. Karhulan keskuskenttä Karhulassa ja Puistolan urheilukenttä Katariinan kaupunginosassa. Kaupungissa on kaksi uimahallia: Uimala Katariina ja Karhulan uimahalli. Katariinan uimalaan kuuluu kesäkuukausina auki oleva 50m maauimala. Arto Tolsa Areena on jalkapallolle tarkoitettu stadion Uimala Katariinan vieressä. Jääkiekolle ja taitoluistelulle käytettävissä on Ilona Areena, Rauhalassa sekä naapurustossa sijaitseva harjoitushalli. Myös Ruonalan urheiluhalli on käytössä harjoitushallina monille eri lajeille, kuten jalkapallolle. Monille sisäurheilulajeille on käytössä Steveco-areena Karhuvuoressa. Urheilumahdollisuuksia myös vaihtoehtoisille lajeille löytyy laidasta laitaan.

Kulttuurisesti intellektuelli

Kymenlaaksolaista kulttuuritarjontaa edustaa muun muassa Kymi Sinfonietta, joka on 29 päätoimisen ammattimuusikon muodostama, Kouvolan ja Kotkan yhteinen pieni sinfoniaorkesteri. Julkisia konsertteja on vuosittain lähes sata. Ohjelmisto on kattava; se ulottuu musiikista (wieniläisklassisesta, barokista, rockista) viihteeseen. Pohjois-Kymen musiikkiopisto tarjoaa melkein kaikkea musiikkialan opintoihin liittyvää. Musiikkiopiston suojissa toimii myös harrastajapohjainen Vox musicae -kamariorkesteri. Merkittäviä museoita ovat Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo, jotka siirtyivät heinäkuussa 2008 Kotkan Kantasatamassa sijaitsevaan Merikeskus Vellamoon.

Kouvolassa kaupunginkirjaston päärakennus valmistui vuonna 1971. Samana vuonna uuden kirjastorakennuksen kautta Kouvolan kaupunginkirjastosta muodostui lisäksi Kymenlaakson maakuntakirjasto. Kirjastojärjestelmä on yhteinen maakunnankirjastoilla, ja sama kirjastokortti käy koko alueella.

Vuosittaisia merkittäviä tapahtumia Kymenlaaksossa ovat mm. Kotkan meripäivät, joita on järjestetty vuodesta 1962. Tapahtuma on pystyssä viimeisenä viikonloppuna heinäkuussa. Näillä näkymin kyseinen festivaali on yleisömäärältään Suomen kolmanneksi suurin. Lisäksi Kouvolassa järjestetään muita tapahtumia, kuten Taiteiden yö, Elovalkeat ja Pioneerifestivaalit. Kouvolan kaupunginkirjasto järjestää kesäisin suositut Kouvolan Dekkaripäivät Kouvolan Teatterin tiloissa.

Kulkuyhteyksiltään erinomainen

Vuodesta 1890 lähtien rautatieyhteys Kouvolaan on ollut toiminnassa. Laivaliikenteen matkustajasatama sijaitsee Kotkan Kantasatamassa. Sapokanlahden laiturista kulkee yhteysaluksia saaristoon, kuten Pyhtään Kaunissaareen, ja satamia on lukuisia erilaisia sekä eri tarkoituksiin tarkoitettuja, myöskin eri omistuksessa. Kymin lentokenttä on pienkonekenttä kaupungin pohjoisosissa. Kouvolan alueella sijaitsevat neljään suuntaan lähtevän rautatieaseman lisäksi sotilaskäytössä oleva Utin lentoasema sekä Saveron, Selänpään ja Ummeljoen lentokentät. Kymenlaaksossa voi kulkea julkisesti helposti kaupunkien sisäisen bussiliikenteen turvin sekä myös ulkopaikkakunnille.

Lopuksi

Kymenlaaksossa ihmisellä on hyvä olla ja elää, kehittää itseään ja toteuttaa omaa tarkoitustaan. Koulutusmahdollisuuksia on lukuisia eri tasoilla ja erilaisilla aloilla, peruskouluista ammatilliseen ja ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeaan. Paikka on kaikin puolin kulttuuririkasta, ja eri kiinnostuksen kohteita löytyy lähes joka lähtöön ja makuun.

Kotka, Hamina, Pyhtää, Kouvola – valitse suosikkisi! Vapaa-ajanvietto- ja harrastusmahdollisuuksia löytyy kiitettävän paljon sekä lapsille että aikuisille. Asuinympäristönä sopivan harvalukuisesta Kymenlaaksosta löytyy elin- ja asuintilaa riittämiin. Lämpimästi tervetuloa kauniiseen kaakkoon, kaikkien Kymenlaaksoon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *