Kotkan Meripäivät

Kotkan meripäivät on Kotkassa joka vuosi järjestettävä koko perheen festivaalitapahtuma. Meripäivät sijoittuvat tavallisesti aina heinäkuun viimeiselle viikonlopulle ja tapahtuma kestää yhteensä 4 päivää. Meripäivät avataan virallisesti avajaisparaatilla, joka alkaa torstaina kello 18. Tämän jälkeen Meripäiviä juhlitaan yhtäjaksoisesti sunnuntaille saakka.

Näiden neljän päivän aikana tapahtumassa vierailee yhteensä yli 200 000 henkilöä, mikä tekee Kotkan Meripäivistä maamme toiseksi suurimman festivaalitapahtuman. Myös lapset on otettu hyvin huomioon tässä suositussa tapahtumassa, sillä heitä varten järjestetään omat Lasten Meripäivät.

Kotkan Meripäivät vetävät ihmisiä puoleensa kaikkialta Suomestaa. Festivaalin tapahtumat on keskitetty pääosin Kotkansaareen, jossa Kotkan keskusta sijaitsee. Näin ollen Meripäiville pääsee joka puolelta Suomea junalla, linja-autolla tai vaikka veneellä. Viime vuosina festivaalin tapahtumat ovat alkaneet levitä myös Kantasataman ja Kauppakadun suuntaan, mikä kertoo siitä, että Meripäivien suosio vain jatkaa kasvuaan. Festivaalia kehitetään jatkuvasti ja se on menneinä vuosina järjestetty samanaikaisesti esimerkiksi Tall Ship Races -tapahtuman kanssa kävijämäärän maksimoimiseksi.

Kotkan Meripäivien historia

1960-luvulle saakka Kotkassa tavattiin juhlia vuosittain “Kesäyön tempaus” -nimistä tapahtumaa, jonka kaupungin eri urheiluseurat järjestivät yhteistyössä. Tempaus kesti yhden illan ja sen ohjelmassa oli muun muassa ilotulitusta ja tanssia. Kotkan silloinen kaupunginjohtaja Martti Viitanen halusi kuitenkin tempaukseen lisää merellistä ohjelmaa, joka johti siihen, että Kotkan Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Aatos Mäki suunnitteli Kotkalle täysin uuden kesätapahtuman nimeltä Meripäivät. Ensimmäiset Meripäivät järjestettiin vuonna 1962. Aiheina tapahtumalle oli tällöin meri, satamatoiminta, laivastovierailut, merenkulku sekä urheilu ja kulttuuri.

Nuorkauppakamari järjesti Meripäiville suuren näyttelyn “Mitä Kotka tuo ja vie” ja teki omanlaistaan historiaa anomalla lupaa näyttelyssä tapahtuvaan oluenmyyntiin suoraan Alkon pääjohtaja K.-A. Fagerholmilta. Oluen myynti näyttelyissä oli uusi asia Suomessa ja Fagerholm olikin aluksi hieman kriittinen ajatusta kohtaan. Aiemmin vain Helsingissä oli myyty olutta näyttelytapahtumissa. Kuultuaan, että ravintolan pidosta vastaisi Sotainvalidien Veljesliiton Kotkan osasto, myöntyi Fagerholm ajatukseen. Oluen myynti olikin ensimmäisillä Meripäivillä suuri menestys, sillä Olutkuuri-nimiseen ravintolaan oli kymmenien metrien jonot.

Mitä Meripäiviltä löytyy?

Kotkan Meripäivillä riittää tekemistä kaikenikäisille ja tapahtuman jako eri osa-alueille helpottaa vierailijoiden käyntiä. Meripäivien tapahtumakeskuksena toimii Kotkan Kantasatama, jossa sijaitsevat kaikki tärkeimmät tapahtuma-alueet ja kesäravintolat. Merikeskus Vellamo, josta löytyy muun muassa Suomen merimuseo, Tietokeskus ja Kymenlaakson museo, sijaitsevat keskellä tapahtuma-aluetta ja ovat Meripäivien suurimpia vetovoimatekijöitä. Kantasataman alueelta löytyy myös monia erilaisia myyntialueita, joista matkaajat voivat ostaa herkullista ruokaa, merihenkistä taidetta, paikallisia käsitöitä tai vain istuskella yhdessä lukuisista laivaravintoloista ja nautiskella Meripäivien menosta.

Ruokatori Kotkan Meripäivillä nauttii vuosi vuodelta kansan suuresta suosiosta. Se sijaitsee Kantasataman alueella keskellä festivaalin vilkkaimpia tapahtuma-alueita. Ruokatorilla pääsee maistelemaan paikan päällä syötäviä ruokaherkkuja eri valmistajilta. Ruokatorin asiakasalue on yhteinen, joten jokainen matkaseurueen jäsen voi ostaa ruokansa haluamastaan paikasta ja syödä sen sitten yhdessä. Elämystentieksi kutsutaan Meripäivillä aluetta, josta löytyy taiteilijoille ja huviteltoille varatut paikat. Täältä matkailija voi ostaa itselleen taidetta eri muodoissaan sekä erilaisia laadukkaita merihenkisiä tuotteita.

Päivällä käsitöitä ja ruokaa, illalla konsertteja ja elämyksiä

Meripäivien Rantapromenadi on erilaisista käsitöistä kiinnostuneiden paratiisi. Rantapromenadi sijaitsee Kotkansaaren kauneimmalla paikalla ja alueelta löytyy upeita aluksia, merihenkisiä myyntipaikkoja ja useita laivaravintoloita. Sinne on keskitetty myös Meripäivien suosittu käsityömyynti, jonne sadat uutterat käsityöläiset ympäri Suomen tuovat tuotteitaan näytille. Merihenkisistä tuotteista sekä saaristolaisruoasta pitävien vierailijoiden kannattaa suunnata kulkunsa Merikeskus Vellamon edestä löytyvälle Vellamonkujalle. Päiväsaikaan festivaali on täynnä erilaisia myyntituotteita, ruokakojuja, viihdettä sekä taidetta, mutta myös illanviettäjille on Kotkan Meripäivillä tarjolla runsaasti erilaista ohjelmaa.

Kantasatamassa sijaitseva Areena-tori on Meripäivien iltaelämän keskus. Alueelta löytyy runsaasti erilaisia ruoka-, elämys- ja viihdepaikkoja. Aivan Areena-torin vierestä löytyy V2-areena, jossa järjestetään Meripäivien suurkonsertit. Konserteissa esiintyy tavallisesti Suomen tähtitaivaan huippuyhtyeitä ja -artisteja. Päiväsaikaan konsertit ovat yleensä ikärajattomia ja maksuttomia, joten niistä voi nauttia koko perheen voimin. Illan tullen areenan valtaa juhlakansa ja viihdyttävät konsertit tanssittavat juhlijoita kesäiseen aamunkoittoon saakka. Meripäivien tunnelma tiivistyy lauantain myöhäisillassa tapahtuvaan mahtavaan ilotulitusesitykseen, joka toimii samalla Meripäivien päätösjuhlanumerona.

Lasten Meripäivät

Kotkan Meripäivien yhteydessä järjestetään joka vuosi myös lapsille omat Meripäivät. Lastentapahtuman ohjelma keskittyy tavallisesti Toivo Pekkasen koululle, joka sijaitsee Kotkan keskustassa, lähellä Meripäivien aluetta. Joinakin vuosina tapahtuma on järjestetty myös Kantasataman alueella ulkotiloissa. Lapsille löytyy Meripäiviltä muun muassa tivoli, meriaiheisia musiikkikilpailuja, askartelua ja leikkiä. Lapset pääsevät opettelemaan yhdessä vanhempiensa kanssa esimerkiksi puuveneen rakentamista, merimiessolmujen solmimista tai jopa puumiekkojen tekoa. Lasten alue on Meripäivillä suuri, joten siellä perheen pienimmät viihtyvät koko päivän.

Neuvos ja neuvoksetar sekä Juha Vainio -tunnustus

Kotkan Meripäivien yhteydessä valitaan kaupungille joka vuosi uusi meripäiväneuvos ja -neuvoksetar. Tunnustus myönnetään sellaisille henkilöille, jotka ovat omalla toiminnallaan merkittävästi panostaneet Kotkan ja kotkalaisuuden hyväksi. Neuvokselle ja neuvoksettarelle on tiedossa erilaisia edustustehtäviä esimerkiksi sairaaloissa ja vanhainkodeissa. Joka vuosi Meripäivillä jaetaan myös kotkalaisen sanoittajan ja laulajan Juha Vainion nimeä kantava tunnustuspalkinto. Tunnustus jaetaan ansioituneelle suomalaiselle sanoittajalle. Ensimmäisen kerran tunnustus jaettiin vuonna 1991 ja silloin sen sai tunnettu laulaja-lauluntekijä Juice Leskinen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *