Kaunis ja inhimillinen Pyhtää

Pyhtää on Suomen vanhimpia kuntia ja ikää sillä on jo kunnioitettavat liki 700 vuotta. Vanhuus ei kuntaa kuitenkaan paina, vaan se vastaa innolla tulevaisuuden haasteisiin. Asukkaita Pyhtäällä on reilut 5 000, joista noin kahdeksan prosenttia on ruotsinkielisiä. Pyhtää onkin Suomen itäisin ja Kymenlaakson ainoa kaksikielinen kunta. Vaikka Pyhtää on kuntana pieni, siellä yhdistyvät suuret asiat: luonnonläheisyys, väljä asuinympäristö ja hyvät, inhimilliset palvelut. Lisäksi Kotka kaupunkitasoisine palveluineen on kivenheiton päässä ja pääkaupunkiseudulle Pyhtäältä pyrähtää reilussa tunnissa.

Pyhtää on tunnettu kauniista luonnostaan, ja jopa kahden kansallispuiston alueet ulottuvat kunnan rajojen sisäpuolelle. Valkmusan kansallispuisto sijaitsee suurimmaksi osaksi Pyhtään pohjoisosissa ja kunnan ulkosaaristo puolestaan kuuluu itäisen Suomenlahden kansallispuistoon. Pyhtäältä löytyy myös Kaunissaari, joka on suosittu retkikohde. Saarella kasvaa mäntyjä ja sen rannat ovat pääasiassa hiekkarantoja. Saari sijaitsee vain noin 14 kilometrin päässä Pyhtään Siltakylästä. Luonnon lisäksi Pyhtäällä voi käydä ihastelemassa myös Pyhän Henrikin kirkkoa, joka on perinteinen keskiaikainen harmaakivikirkko, ja viihtyä Sirius Sport Resortissa.

Pyhtään historiaa

Varhaisin maininta Pyhtäästä löytyy vuoden 1347 asiakirjasta, joka koskee Ahvenkosken lohipadon käytöstä käytyä riitaa. Alueelta on kuitenkin löydetty merkkejä jo kivikauden aikaisesta asutuksesta. Kunnan toimintaan vaikuttivat historian saatossa meri ja Kymijoki, mutta myös Turusta Viipuriin kulkeva tie, joka tunnetaan nykyisin Kuninkaantienä. Sen ja Kymijoen vesitien yhtymäkohdasta muodostui luonnollinen kauppapaikka, josta Pyhtään kirkonkylä sai alkunsa ja kylän kirkko rakennettiin risteyskohtaan jo 1400-luvulla. Laajimmillaan Pyhtään kunta oli 1500-luvun puolivälin jälkeen.

Nykyaikaa kohti tultaessa Kymijoen sivuhaara on ollut merkityksellinen Pyhtään elinkeinoelämän kannalta. 1800- ja 1900-lukujen taitteessa sivuhaaran varrelle perustettiin puuhioketehdas, joka sai toimia aina vuoteen 1984 asti. Jokivarteen rakennettiin myös kaksi voimalaitosta vuosina 1909 ja 1933. Nykyisin Pyhtää on rauhallinen asuinpaikka, mutta menneisyydessä asukkaat kärsivät monista erilaisista kahakoista, joita käytiin mm. viikinkejä ja novgorodilaisia vastaan. Myös Ruotsin ja Venäjän välinen sota vaikutti alueen historiaan, sillä vuonna 1743 tehty rauhansopimus jakoi alueen kahtia Ruotsinpyhtääksi ja Pyhtääksi.

Asukkaiden oma Pyhtää

Pyhtäällä asutaan väljästi rauhallisessa ja luonnonläheisessä ympäristössä. Silti palvelut ovat lyhyen matkan päässä ja Pyhtää huolehtii asukkaistaan – olivatpa he sitten vauvoja, vaareja tai jotain siltä väliltä. Uusille asukkailleen Pyhtää tarjoaa kattavan tietopaketin kunnan palveluista, joten yksin ei tarvitse jäädä ihmettelemään, mitä kaikkea paikkakunnalta löytyy.

Pyhtään suosituin asumismuoto on omakotitalo, joten tontteja kaavoitetaan koko ajan lisää. Asuinalueet erotetaan toisistaan reilun kokoisilla viheralueilla, mikä tekee ympäristöstä viihtyisän. Omakotitalojen lisäksi tarjolla on myös rivitaloasuntoja ja jonkin verran kerrostaloasuntoja.

Pyhtää tarjoaa asukkailleen monipuoliset vapaa-ajan mahdollisuudet sekä liikuntapalveluiden että kulttuurin muodossa. Kunnasta löytyy mm. aktiivia urheiluseuroja ja erilaisia kilpa- ja harrasteryhmiä, mutta hyvät ulkoilualueet mahdollistavat myös omaehtoisen liikkumisen. Välineitä liikkumiseen voi lainata kirjastokortilla kirjastosta. Kulttuurin ystäville on puolestaan tarjolla niin taidetta, kotiseututyötä kuin tapahtumiakin, esimerkiksi Elfbrandtin talon pihamaalla. Kunnan asukkaat voivat myös varata talon alakertaa omaan käyttöönsä. Lisäksi Pyhtää tukee peruskouluikäisten lasten tasa-arvoisia mahdollisuuksia tutustua kulttuuriin oman kulttuuripolkuohjelmansa kautta.

Nauti Pyhtäästä

Pyhtään merimaisemat ja kaunis saaristo ovat omaa luokkaansa, mutta elämyksiä tarjoavat myös Kymijoen läheisyys ja mahdollisuus suopatikkaretkiin Valkmusan kansallispuiston alueella. Niin ikään Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa voi nauttia merimaisemista, ja kansallispuiston monimuotoisimmassa ja rehevimmässä saaressa, Ristisaaressa, on kesäisin myös lampaita. Sen vastapainona alueella on Mustaviiri, joka on tyypillinen, kivikko- ja kalliorantainen saari. Mustaviirin saaressa on myös sodanaikaisia rakennelmia, jatulintarha sekä kaunis luontopolku. Kaunissaari puolestaan huikaisee hiekkarannoillaan ja sopii erinomaisesti kesäkohteeksi.

Pyhtään värikäs menneisyys näkyy historiallisten kohteiden kirjossa. 1400-luvulla rakennettu Pyhän Henrikin kirkko on arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen ja vaikuttava, mutta ihmeteltävää tarjoavat myös Pakkausmuseo, jonka mummonmökissä esitellään 1900-luvun pakkaus- ja paperituotteita, sekä Stockforsin historiallinen tehdasalue, joka on kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöö. Nykyisin siellä on monipuolista yritys- ja tapahtumatoimintaa. Niin ikään Strukan sulkuja kannattaa käydä kurkistamassa, sillä ne ovat nykyisin Suomen ainoat vielä käytössä olevat käsikäyttöiset, suoraan merelle johtavat sulut. Eikä Savukosken kaunista siltaa kannata unohtaa.

Pyhtää yrittäjille

Pyhtää haluaa olla yritysystävällinen kunta ja tukea alueen sekä olemassa olevia että uusia yrityksiä. Tärkein yhteistyötaho yrittäjien asioissa on Cursor Oy, joka palvelee seudun yrittäjiä ja sellaisiksi aikovia niin yrityksen perustamisessa kuin toiminnan kehittämisessäkin. Tavoitteena on, että yrittäjät saavat omia tarpeitaan tukevia palveluja olivatpa ne sitten liikeidean suunnittelua, kansainvälistymistä tai sukupolven vaihdosta koskevia. Lisäksi Pyhtäällä on käynnistetty yrityskummitoiminta, jossa vapaaehtoiset kunnanvaltuustolaiset ovat ilmoittautuneet kummivaltuutetuiksi. Kummien tehtävänä on toimia tiedonvälittäjinä kunnan ja yrityksen välillä.

Tervetuloa Pyhtäälle!

Pyhtää on lämminhenkinen yhteisö, joka haluaa toivottaa tervetulleiksi niin uudet asukkaat, matkailijat kuin yrittäjätkin. Alueen tärkeinä arvoina korostuvat inhimillisyys, väljyys ja luonnonläheisyys. Pyhtäällä on hyvä pysähtyä hetkeksi rauhoittumaan ja unohtaa hektinen maailmanmeno. Asuinpaikkana se on kutsuva ja perheystävällinen, matkailijalle tarjoaa värikkään historian ja upeat luontokohteet ja yritykset saavat kunnalta tuen toimintaansa. Tule läheltä tai kaukaa, pysähdy, ihmettele ja kuulostele. Pyhtää ottaa avosylin vastaan ja haluaa tarjota parastaan juuri sinulle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *