Historiallinen Hamina

Hamina on Kymenlaakson maakunnassa sijaitseva yli 20 000 asukkaan rannikkokaupunki. Naapurikuntiin kuuluvat Kotka, Kouvola, Luumäki, Miehikkälä sekä Vironlahti. Hamina on perustettu niinkin aikaisin kuin vuonna 1653, ja kaupungista löytyykin paljon historiallisia nähtävyyksiä. Koko kaupunki on jo melkein nähtävyys itsessään, sillä se on kaavoitettu 1720-luvulta peräisin olevaan ympyräkaavan muotoon. Tällainen asemakaava on nykyään hyvin harvinainen, ja Haminaa kutsutaankin toisinaan Ympyräkaupungiksi. Haminan lisäksi yksi tunnetuimmista ympyräasemakaavan omaavista kaupungeista on Italian Palmanova.

Kaupungin ympyräkeskustan keskipiste on kahdeksankulmainen Raatihuoneentori. Torilta lähtee kahdeksan säteittäistä katua, joita leikkaa kaksi sisäkkäistä ympyräkatua: Isoympyräkatu ja Pikkuympyräkatu. Pikkuympyräkatu on kokonaisen ympyrän muotoinen, mutta Isoympyräkatu taas tekee vain vaillinaisen kierroksen Raatihuoneentorin ympäri. Keskusta on ympäröity Isoympyräkadun ulkopuolella sijaitsevalla linnoitusketjulla. Suurin osa kaupungin vanhimmista rakennuksista sijaitsee tämän linnoitusketjun sisäpuolella. Haminan 1700-luvulta peräisin oleva kaupunkilinnoitus on hyvin säilynyt, ja myös keskustaa ympäröineistä seitsemästä bastionista on edelleen kuusi jäljellä. Osa alkuperäisistä etuvarustuksista ja valleista on edelleen paikoillaan.

Haminan nähtävyydet

Haminassa riittää nähtävää varsinkin historian ja vanhojen rakennusten ystäville. Näitä molempia pääsee ihastelemaan Haminan vanhassa kaupungissa. Kaupunkiin on hyvät näkymät sitä ympäröivän linnoituksen valleilta. Keskusta on hyvin kompakti, ja erilaiset historialliset nähtävyydet ovat hyvin lähellä toisiaan. Bastionit löytyvät tähden muotoisen linnoituksen vallimuurien ulospäin työntyvistä kulmista, ja ne on nimetty rakennuksen aikana linnoitettuna olleiden Suomen kaupunkien mukaan. Mikäli keskustan historiaan kiinnostaa tutustua tarkemmin, kannattaa suunnata Haminan matkatoimistoon ja napata mukaansa “Kävely vanhassa Haminassa” -esite.

Luonnonnähtävyyksiäkään ei Haminasta puutu. Kaupungin edustalla sijaitsee muun muassa itäisen Suomenlahden kansallispuisto. Kansallispuistoon kuuluu jopa 100 linnustostaan ja sotahistoriastaan tunnettua saarta ja luotoa. Suurimmat kansallispuiston saarista ovat Kilpisaari, Ulko-Tammio, Ristisaari, Pitkäviiri ja Mustaviiri. Suurin osa saarista on puuttomia kalliosaaria, mutta alueelta löytyy jonkin verran myös Harjusaaria. Alueella yöpymisestä kiinnostuneiden kannattaa tutustua kansallispuiston vuokramökkitarjontaan. Kansallispuistoon kuuluvien saarten lisäksi lähistöllä on muitakin tutustumisen arvoisia saaria, ja monille niistä pääsee kätevästi reittiliikenteellä.

Aktiviteetit Haminassa

Haminassa ei tarvitse tyytyä vain nähtävyyksien katseluun, vaan alueelta löytyy aktiviteettia monenlaiseen makuun. Talvella kannattaa suunnata esimerkiksi 10 kilometrin päässä Haminan keskustasta sijaitsevaan Uuperiin. Uuperin laskettelukeskus tarjoaa kuusi eri vaativuustason rinnettä ja neljä hissiä. Laskettelukeskuksesta löytyvät Suomen etelärannikon korkeuseroltaan suurimmat laskettelurinteet. Alppityylisessä päärakennuksessa on rinnekahvio. Jos laskettelu kuulostaa liian hurjalta, niin silloin voi kokeilla vaikkapa avantouintia Haminan Tervasaaressa sijaitsevan Rampsin saunan luona tai hiihtoa tai lenkkeilyä Haminan upeissa maastoissa.

Kesäisinkin tekemistä riittää. Haminan alueella sijaitsee useita upeita uimarantoja. Näistä paras on uimaranta nimeltään Pitkäthiekat, joka on nimensä mukaisesti pitkä hiekkaranta. Matalaa on hyvin pitkälle, joten ranta sopii hyvin lapsiperheillekin. Aktiivisempaa tekemistä kaipaavat voivat lähteä esimerkiksi pyöräretkelle. Haminasta löytyy muun muassa 16 kilometrin pituinen Hamina Haltuun -pyöräilyreitti, jonka varrella on paljon nähtävää. Lisäksi Haminassa on frisbeegolfpuisto, hevostila, polkuautopuisto, minigolfia, uimahalli, jäähalli sekä Aholafarm, jossa pääsee halutessaan kokeilemaan esimerkiksi rallikyyditystä.

Ruokailu ja ostokset Haminassa

Haminasta löytyy useita mielenkiintoisia ruokapaikkoja, jotka tarjoilevat toinen toistaan parempia makuelämyksiä. Kiinnostavin ravintoloista on kenties Linnoitusravintola Kamu!, jossa vieraat pääsevät ruokailemaan Hamina Bastionin historiallisissa kasemattiholveissa. Lounasaikaan Kamu! -ravintolassa on monipuolinen noutopöytä, kun taas iltaisin ja viikonloppuisin ravintolassa päästään nauttimaan à la carte -herkuista. Jos taas kahvihammasta kolottaa, niin kannattaa ottaa suunnaksi esimerkiksi konditoria-kahvila Huovila, joka on perustettu vuonna 1966. Tämä perinteitä kunnioittava kahvila sijaitsee Haminan keskustassa vanhassa “Tanelinkulman” rakennuksessa.

Jos Haminassa mielii shoppailemaan, tällöin kannattaa suunnata Haminan kauppatorille. Se on yksi Suomen suurimmista toreista, ja se on täynnä perinteistä, aitoa markkinatunnelmaa. Myynnissä on monenlaista tavaraa, mutta erityisesti torin luomu- ja lähiruokatarjonta on mainitsemisen arvoista. Ainutlaatuisia matkamuistoja sen sijaan voi etsiä vaikkapa Jaanan Lahjat -kaupasta. Lahjatavaroiden lisäksi kaupasta löytyy erilaisia Hamina-tuotteita kaupunkiin liittyvin kuvin ja tekstein varusteltuna. Myynnissä on muun muassa pyyhkeitä, essuja, laudeliinoja, kauratyynyjä, tauluja, tabletteja, paitoja, meikkipusseja ja tyynyliinoja.

Majoitus Haminassa

Haminan alueelta löytyy hyvin monentyyppistä majoitusta. Hemmottelua kaipaavat voivat yöpyä esimerkiksi Spa Hotel Haminassa, jonka spa-alueelta löytyy uima-altaiden lisäksi muun muassa poreallas, kylmävesiallas, hierovia vesiputouksia sekä saunoja. Jos taas haluaa yöpyä luonnonläheisemmissä tunnelmissa, niin silloin Vimpasaaren vuokramökit ovat oiva majoituspaikka. Nämä mökit sopivat ympärivuorokautiseen käyttöön, ja ne sijaitsevat mukavasti rannan läheisyydessä. Asuntoauton tai -vaunun kanssa liikkeellä olevat voivat majoittua Pitkäthiekat Campingissa tai Purho Caravanissa. Pitkäthiekat Campingista löytyy kuitenkin myös vuokramökkejä.

Tekemistä kaikille

Historiallisessa Haminassa on tekemistä moneen eri makuun. Kaupungista löytyy runsaasti nähtävyyksiä varsinkin historiasta ja vanhoista rakennuksista kiinnostuneille vierailijoille, mutta myös aktiivilomailijoille riittää viihdettä. Hamina sopii toki loistavasti pelkkään rentoutumiseenkin – kaupungista löytyy niin kylpylähotelli kuin meren rannalla sijaitsevia vuokramökkejäkin. Kesäisin voi lisäksi lekotella esimerkiksi Pitkäthiekat-uimarannalla. Luonnon rauhasta pääsee nauttimaan myös Haminan edustalla olevassa saaristossa sijaitsevassa kansallispuistossa. Jos siis suunnittelet kotimaan matkaa seuraavalle lomallesi, niin silloin kannattaa Hamina ehdottomasti laittaa listalle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *